פסילה מנהלית של רישיון הנהיגה

   

 מהי פסילה מנהלית?

 

פסילה מנהלית, או כפי שמקובל בשפת היומיום - שלילת רישיון נהיגה (או פסילת רישיון נהיגה), הינה הליך המתבצע טרם קיום ההליך המשפטי, ומטרתה אינה הענשת הנהג, אלא הרחקת נהגים מסוכנים מן הכביש לצורך שמירה על בטחון הציבור.

 

פסילה מנהלית תתבצע כאשר עבר הנהג על אחת מהעבירות המנויות בתוספת הרביעית לפקודת התעבורה, כגון עקיפה תוך חציית קו הפרדה, עבירת מהירות (מעל 30 קמ"ש בדרך עירונית ומעל 40 קמ"ש בדרך שאינה עירונית), נהיגה בשכרות, אי ציות לתמרור עצור, נהג חדש הנוהג ללא מלווה, ועוד.

 

ההחלטה על פסילה מנהלית של רישיון הנהיגה הינה בסמכותו של קצין משטרה בדרגת מפקח ומעלה, וזאת כאשר יש לקצין יסוד להניח כי יוגש כתב אישום נגד הנהג שביצע את העבירה.

 

ככל שהעבירה נאכפה ע"י שוטר שאינו קצין – בסמכותו לדרוש מהנהג להילוות אליו אל קצין משטרה לצורך עריכת שימוע. אפשרות נוספת היא נטילת רישיונו של הנהג מיד לאחר ביצוע העבירה, תוך מתן אישור על נטילת הרישיון וזימון לשימוע שייערך בתוך 3 ימים.

 

האישור ישמש כרישיון נהיגה זמני עד לעריכת השימוע.

 

התליית רישיון נהיגה

 

יצויין כי גם למשרד הרישוי מוקנת בחוק הזכות לפסול נהגים מנהיגה מסיבות שונות כמו צבירת 36  נקודות  ומעלה בגין עבירות תעבורה שונות שבוצעו, אי עמידה באמצעי תיקון כגון קורסים שונים לנהיגה נכונה (נהיגה מונעת בעבר) שהוטלו על הנהג, המלצת המכון הרפואי לבטיחות בדרכים לפסילה מסיבות רפואיות וכו. ואלם הליך מנהלי זה אינו נקרא פסילת רישיון נהיגה אלא התליית רישיון נהיגה, היינו, שככל שיתוקן הפגם בגינו הותלה רישיון הנהיגה, יחודש רישיונו של הנהג.

 

לקריאה נוספת:

 

פסילת רישיון ע"י המכון הרפואי לבטיחות בדרכים (מרב"ד)

ערעור על החלטת המכון הרפואי לבטיחות בדרכים – ועדת ערר על מרב"ד

 

הליך השימוע

 

 

השימוע ייערך בפני קצין משטרה בדרגת מפקח ומעלה, בתוך שלושה ימים לכל היותר, וזאת מהיום בו נעברה העבירה, ו/או נלקח רישיון הנהיגה ע"י השוטר, שם יוכל הנהג לטעון טענותיו, ולהסביר מדוע על הקצין להימנע מן הפסילה, שלאחריהן ייתן הקצין את החלטתו בכתב.

 

גם אם הנהג לא התייצב לשימוע יכול קצין משטרה לפסול את רישיון הנהיגה בהיעדרו, והנהג יצטרך להגיע לתחנת המשטרה להפקיד רישיונו.

 

בפסק דין שניתן בבית משפט העליון (בש"פ 8450/02 זינגר יהודה עו"ד נ. מדינת ישראל) נקבעו 2 קריטריונים על פיהם יחליט הקצין האם לפסול מנהלית רישיונו של נהג:

 

 

  1. האם קיימות ראיות המבססות את אשמת הנהג ויש יסוד להניח כי יוגש נגדו כתב אישום.
  2. האם קיימת מסוכנות לציבור מהמשך נהיגתו (שהרי הפסילה המנהלית לא נועדה להעניש נהג בטרם הורשע בדין).

 

מומלץ לנהג להגיע להליך השימוע מיוצג ע"י עורך דין לתעבורה, אשר יידע להציג את הראיות נכונה ולטעון לחפותו של הנהג על מנת להימנע מפסילה מנהלית ומהגשת כתב אישום.

 

צור קשר לקבלת ייעוץ ראשוני ללא התחייבות

054-5244971 

 

 

משך פסילת רישיון הנהיגה

 

 

משך פסילת רישיון הנהיגה תלוי בחומרת העבירה:

 

1. על עבירות המנויות בתוספת הרביעית (שהוזכרו לעיל), יפסל רישיונו של הנהג ל 30 ימים.

 

2. בעבירה שגרמה לתאונת דרכים שבה נחבל אדם או ניזוק רכוש – יפסל רישיונו של הנהג לתקופה של 60 ימים.

 

3. בעבירה שגרמה לתאונת דרכים קטלנית שבה קופחו חיי אדם –יפסל הנהג מהחזיק ברשיון נהיגה לתקופה של 90 ימים.

 

לעומת פסילה מנהלית לתקופה של 60/30 ימים, בהן לקצין משטרה מוקנית סמכות להפעלת שק"ד להחליט שלא לפסול או לקצר את משך הפסילה, הרי שבפסילה ל90 ימים אין לקצין משטרה סמכות לקצר את תקופת הפסילה.

 

הפסילה תחל מרגע החלטת הקצין, כלומר מרגע מתן ההחלטה אז יאסר על הנהג לנהוג, אך תקופת הפסילה תחל להימנות  החל מהיום בו הופקד רישיון הנהיגה בפועל (סעיף 47 לפקודה).

 

 

בקשה לביטול פסילה מנהלית

 

על החלטת קצין משטרה ניתן להגיש לבית המשפט לתעבורה בקשה לביטול פסילה מנהלית, בה יסביר הנהג מדוע הוא חושב שנפל פגם בשיקול דעתו של קצין המשטרה בבואו להחליט על הפסילה.

 

כאמור לעיל, רשאי בית המשפט לבטל את פסילת רישיון הנהיגה, אם שוכנע כי אין די ראיות המבססות את אשמת הנהג וכי אין יסוד להניח כי יוגש נגדו כתב אישום, או שביטול הפסילה לא יפגע בביטחון הציבור.

 

בבואו להחליט האם הנהג מסוכן לציבור יתחשב בית המשפט בין היתר בוותק הנהג, בחומרת העבירה המדוברת, ובהרשעותיו הקודמות.

 

על החלטתו של בית המשפט לתעבורה ניתן להגיש ערעור לבית המשפט המחוזי.

 

ככל שזומנת לשימוע לצורך פסילת רישיון הנהיגה (שלילת רישיון הנהיגה) , מומלץ להיוועץ טרם הגעתך אל קצין המשטרה עם עו"ד לתעבורה הבקיא בתחום לצורך בדיקת תקינות וחוקיות ההליך, וכן הדרכים המומלצות להתמודד עמו.

 

ככל שכבר נערך השימוע, וקצין המשטרה קיבל החלטה על פסילת רישיון הנהיגה, מומלץ גם לבדוק את תקינות וחוקיות ההליך,  כמו גם  האפשרויות העומדות בפניך לפעול לביטול הפסילה .

 

לעו"ד יורם בלום ניסיון רב בתחום התעבורה, הן בייצוג בערכאות השונות, והן בייעוץ ללקוחות ומתן הכוונה בתחום.

 

עו"ד יורם בלום עסק משך שנים רבות כמתנדב באגף התנועה במשטרת ישראל, וצבר ניסיון רב בתחום אכיפת עבירות התעבורה השונות.

 

עו"ד בלום מכהן מזה שנים כחבר בוועדת התעבורה של לשכת עורכי הדין.

 

צור קשר עכשיו לקבלת ייעוץ ראשוני ללא התחייבות

 

054-5244971

 

 

 

 

המאמר הנ"ל סוקר באופן כללי את ההליכים השונים, ואינו מתיימר לתת מענה מקיף להוראות הדין.

האמור לעיל אינו מהווה יעוץ משפטי, ויש להיוועץ עם עו"ד באשר לכל מקרה לגופו.

 

ראו עוד: 

 

רישיון נהיגה פסול
יורם בלום - משרד עורכי דין​
יורם בלום - משרד עורכי דין​