האם ניתן לשנות צוואה הדדית כאשר בן הזוג הפך לחסוי ?

 

 

בצוואה הדדית מדובר במעין הסכם מיוחד בין שני בני הזוג בו הראשון המגיע לבית עולמו מוריש בדר"כ את מלוא רכושו לבן זוגו שנותר בחיים, ובהגיע בן הזוג השני לאחר אריכות ימיו לבית עולמו, יירשו את הרכוש המשותף היורשים אותם קבעו בני הזוג בצוואתם זו. 

בצוואה מעין זו מדובר בהסתמכות בני הזוג, אחד כלפי השני בקיום הסכם צוואה זו  מבלי לשנות או לבטל את המצווה בה.

בעוד שבצוואה רגילה, הצוואה האחרונה אותה עורך המצווה, מבטלת את קודמותיה, הרי בצוואה הדדית קבע המחוקק תנאים לביטולה והם :

 

לפני שבן זוגו הלך לעולמו : בן הזוג  הרוצה לשנות או לבטל את הצוואה ההדדית , שעליו ליידע את בן הזוג השני על כך , זאת  בהעברת הודעה בכתב אליו לעניין הביטול.

 

לאחר שבן זוגו כבר נפטר בן הזוג שנותר בחיים ורוצה לשנות או לבטל את הצוואה ההדדית, הרי שעליו לוותר על כל הרכוש שיירש  מבן הזוג שנפטר, הצוואה תבוטל, ובמקרה זה יירשו את  רכושו של בן הזוג שנפטר יורשיו על פי דין ע"פ צו ירושה שיינתן.

 

ואולם מה קורה במקרה שבו אחד מבני הזוג הפך לחסוי, ובן הזוג השני מבקש לבטל את הצוואה הדדית עליה חתם עם בן זוגו החסוי, זאת בעודם שניהם כשירים?

 

יצוין  כי חוק הירושה אינו מתייחס למקרה מעין זה.

 

מקרה מעין זה נידון בבית המשפט.  

שני בני זוג כבר ערכו וחתמו ביניהם צוואה הדדית  בעודם כשירים, במסגרתה הם יורישו את כל רכושם האחד לשני , ולאחר פטירת בן הזוג השני, הרי שמלוא רכושם יחולק בין ילדיהם ע"פ מפתח מסוים אותו קבעו בינהם בהסכמה.

ואולם, לאחר מספר שנים, אחד מבני הזוג חלה והפך לחסוי .

לבן הזוג שחלה, מונה אפוטרופוס לדין.

 

בן הזוג הבריא, ביקש לאחר מספר שנים לשנות את הוראות הצוואה ההדדית עליה הוא חתום ולבצע שינויים הן באופן חלוקת הירושה בין ילדיהם היורשים ע"פ מפתח אחר, והן בהוספת יורשים נוספים, והכל בשונה מהצוואה ההדדית עליה חתם עם בן זוגו החולה.

 

בן הזוג הבריא העביר הודעה בכתב לאפוטרופוס של בן הזוג החולה על רצונו וכוונתו לבטל את הצוואה ההדדית  – לכאורה כנדרש, וערך צוואה חדשה ע"פ רצונו הוא, בשונה מהוראות הצוואה ההדדית. 

 

בית המשפט לענייני משפחה שנידרש לעניין זה קבע כי צוואתו החדשה של בן הזוג הבריא בטלה ומבוטלת, זאת מהסיבה  שהתנהלות בן הזוג מבטלת את הצוואה הדדית, אינה עומדת בעקרון תום הלב, שכן בן הזוג החסוי אינו יכול בשל מצבו להתייחס להודעת הביטול, וקבע כי הצוואה ההדדית תישאר בעינה.

ערעור שהוגש לבית המשפט המחוזי לעניין פס"ד זה נדחה, ונקבע שלא ניתן לשנות או לבטל צוואה הדדית במקרים שבה מי מבני  הזוג הפך לחסוי.

 

 

 

האמור לעייל אינו מהווה יעוץ משפטי .

 

עו"ד יורם בלום

 

 

 

שינוי צוואה הדדית לחסוי

יורם בלום - משרד עורכי דין​
יורם בלום - משרד עורכי דין​